Április és május során Budapesten, Győrben és Székesfehérváron szerveztünk Apa-lánya napokat. Az alkalmakon mintegy száz fő, a programban résztvevő kamasz lányok és édesapjaik töltöttek minőségi időt és kerültek közelebb egymáshoz.

„Habár kamaszkorban felértékelődik a kortárs csoport és a külső minták szerepe, de továbbra is meghatározó a szülői kapcsolat, amely segíti a kamaszok szeretetszükségletének betöltését. A szülői szeretet képes biztosítani azt a biztonságot, önbizalmat, ami segíti a kamaszt az adott életkor fejlődésfeladatainak megküzdésében. Ehhez egy olyan meghitt kapcsolatra van szükség, melynek alapja az együtt töltött idő és az érzelmi kötődés kialakulásához szükséges kommunikáció. Apa-lánya programjaink során erre szeretnénk lehetőséget teremteni. Mindemellett a kamasz lányok önbecsülésének formálódásában kiemelten fontos szerepet játszik édesapjukkal való kapcsolatuk.”– mondta Kis Brigitta, programunk vezetője.

Az idén már másodjára megrendezett Apa-lánya alkalmak során egy közös, interaktív nyitókör után, külön műhelymunkák keretében beszélgettünk az édesapákkal és a lányokkal. Az édesapák programunk vezetőségi tagjai és meghívott előadók segítségével idézhették fel saját kamaszkori élményeiket, oszthatták meg személyes szülői tapasztalataikat, majd egy előadást hallhattak arról, hogy ebben az időszakban hogyan lehet egy szülő a gyermeke mentális bástyája. A lányoknak a csapatok önkéntes koordinátorai vezettek műhelymunkát, mely során édesapjuk életútját gondolták végig és az apa-lánya kapcsolatukban rejlő értékeket fogalmazták meg. Ezt egy közös agapé követte, mely során lehetősége volt az apa-lánya pároknak kötetlen beszélgetésekre is. Az alkalmat minden helyszínen egy olyan feladattal zártuk, melyen keresztül az apa-lánya párok kifejezhették egymás felé azt, hogy milyen értékes számukra ez a kapocs. A meghitt pillanatokat egy közös imádság zárta.

A rendezvények előadói Budapesten dr. Hortobágyi Tibor és Ágnes, a SZÉK Egyesület és a Családi Életre Nevelés Program vezetői, illetve Kis Brigitta, programvezető, Győrben Bárányos Edit, a Pure Program szakmai felelőse, Székesfehérváron pedig Tornyai Gábor plébános és Hegyesi Zita, a Pure Program kommunikációs felelőse voltak.

Az Apa-lánya alkalmak megvalósulását a Családok Éve Programsorozat támogatása tette lehetővé.

Fotó: Hegedüs Márton