Béke, nyugalom, megajándékozottság, boldogság – ezekkel a szavakkal, érzésekkel zárták vasárnap este a Pure Anya-lánya Teadélután résztvevői az alkalmat.

A Pure-ral idén először szerveztünk nyitott anya-lánya alkalmat, ahol az anya-lánya párok három órát tölthettek el egymással, egymásért, a kapcsolatukért.

 

A délután felépítése hasonló volt a szombati alkalmak menetéhez. Egy rövid kvízzel nyitottuk meg a délutánt. A kérdések rávezették a résztvevőket, mennyire ismerik jelenleg a mellettük ülő édesanyjuk/lányuk életét. Ezt követően a párok néhány mondatban bemutatták egymást. Ez a néhány, sokszor igazán mély érzéseknek hangot adó mondat által betekintést nyerhettünk az anyák és lányaik titkos, csodálatos, hol küzdelmes, hol szárnyaló kapcsolataiba. Igazán mély köszönetnyilvánításokkal és elismerésekkel ajándékozták meg a párok egymást és a közösséget, ami megteremtette a délután hangulatát. Az ezt követő műhelymunkák során az édesanyák Hortobágyiné dr. Nagy Ágnes, kuratóriumunk tagja vezetésével kerülhettek közelebb a serdülés viharaival küzdő gyermekük, és saját egykori kamasz nehézségeikhez. Majd Kis Brigitta programvezető beszélgetett az édesanyákkal arról, hogy segíthetik a lányuk önbecsülésének erősödését. A lányok ez idő alatt édesanyjuk életútjáról gondolkodtak közösen. Az elmaradhatatlan közös fotók elkészítése után Hegyesi Zita kommunikációs vezető tartott interaktív előadást az anya-lánya kommunikáció fejlesztéséhez kapaszkodót adva. A délután zárásaként előtérbe került a kapcsolat további tervezése, a leendő közös programok megbeszélése.

    

Hogy miért voltak számomra különlegesek a délután folyamán összeboruló, egymásra mosolygó párok? Miben lehetett különlegesebb, mint mondjuk egy otthoni közös főzés? Azt hiszem, itt teljesebb volt a jelenlét. És ezt érezni lehetett. Egyedül azért volt jelen anya és lánya, hogy kifejezze, éreztesse, fontos számára a másik, a kapcsolatuk.  És ez az egyik legértékesebb ajándék, amit a nyüzsgő életmódunkban, a sok zaj közepette adhatunk annak, aki az egyik legfontosabb szereplője életünknek. Köszönöm Nektek lányok és köszönöm édesanyák az élményt, amit átélhettem közöttetek!

Laza Orsolya

szervező, önkéntes csapatvezető