“Örülök, hogy vagy, akarom, hogy légy.” (Isten)

– ezt a sort vésette fel a lányokkal dr. Janka Ferenc atya szombaton, a Szerelem, párkapcsolat alkalom mottójaként. Ez lehet egy jól működő párkapcsolat kiindulási alapja.

A teremtéstörténet során minden nap végén elhangzik: „Isten látta, hogy ez jó.” Ez a kijelentés az emberre is igaz, mindannyiunkra vonatkozik, és érdemes is tudatosítanunk magunkban. Mindenekelőtt ugyanis tudnunk kell, hogy Isten úgy szeret minket, ahogy vagyunk, s nekünk is előbb önmagunkat kell elfogadnunk olyannak, amilyenek vagyunk. Ezután válhatunk megfelelően éretté és nyitottá egy párkapcsolatra.

Ha belegondolunk, mi sem arra vágyunk, hogy a párunk boldogsága csak tőlünk, a mi viselkedésünktől függjön, hiszen ez óriási felelősséggel járna. Emberként mind hibázunk, így nem tudunk tökéletesen szeretni sem. Éppen ezért, mi sem tehetjük függővé boldogságunkat a párkapcsolatunktól.

Ha sikerül önmagunkat elfogadnunk, akkor tudunk majd férjünk és gyerekeink felé is hasonló elfogadással és szeretettel fordulni. A párkapcsolathoz vezető út első lépése tehát önmagunk elfogadása, annak tudatosítása, hogy Isten így akart minket.

Müllner Hedda, budapesti csapatvezető