Ha tavasszal az egészség szót halljuk, rögtön a nyárra való felkészülés, az edzések és a diéták jutnak eszünkbe. Az egészséget az ideális alakkal párosítjuk, így néhány hónapos projektnek, egy rövid távú célnak lájuk. Egészséggel foglalkozni divatos, de hogy pontosan ez mit is jelent, az kevésbé világos számunkra.

Az Életvezető májusi témája az Egészségem. Éppen azért, mert, ha már ilyen meghatározó ez a téma a mindennapjainkban és a bevásárlólistánkon, érdemes ránézni egy kicsit más szemmel is. Az egészségünk, ahogy az életünk, ajándék, amit nemcsak fontos megbecsülnünk, de felelősséget is kell vállalnunk érte. Fiatalon az egészség valóban természetesnek tűnik, azonban, ha ebben a korban nem vigyázunk rá, hamar megtapasztalhatjuk a hiányát. Az egészségtudatosság nemcsak a rendszeres testmozgást és a helyes táplálkozást foglalja magában, de a pihenést és a lelki-szellemi kikapcsolódást és feltöltődést is.

Néhány hónapja megfogalmaztam magamnak, hogy aktív nagymama szeretnénk majd lenni. Ez egy rendkívül hosszútávú cél, de ahhoz, hogy fizikailag, szellemileg és lelkileg is egészséges legyek ötven év múlva, ma kell elkezdenem lépéseket tenni. Apró szokásokat kell kialakítanom, amik az évek során automatizmusokká válnak.  Például, ha ülő munkát végzek (vagy az iskolapadban töltöm a napom nagy részét), akkor óránként felállok, átmozgatom magam és minden napomba beiktatom a sétát, a heti háromszori sport mellett. A pihenésem érdekében a telefonomat nem az éjjeli szekrényen, hanem egy távolabbi asztalon tartom, így nem a közösségi médiával zárom és kezdem a napomat. (Nem mellesleg az ember nehezen alszik vissza, ha öt métert kell sétálnia ahhoz, hogy kikapcsolja az ébresztő óráját). Mindemellett az olvasást (tökéletes lefekvés előtti program) és a rendszeres színházba, múzeumba járást is beiktatom. Ami pedig igazi kihívást, de valódi töltődést is jelent: megbarátkozom a csenddel, mert a csendben találkozom a gondolataimmal, a valódi érzéseimmel és itt tudom megérteni azok okait is. És a csendben találkozom Istennel is.

Hosszútávon ezek az életvezetési gyakorlatok teszik lehetővé, hogy egy napon nemcsak egészséges, de kiegyensúlyozott, boldog nagymama válhasson belőlem.